Voordelen

De veerpont heeft een aantal grote voordelen:

1. Kortere route

Door de historische positie van het veer scheelt de reisafstand van Culemborg naar Houten/ Utrecht maar liefst 8,5 kilometer per enkele reis (zie onderstaande overzicht). Indien omgerekend naar een werkweek van 5 dagen scheelt dit zelfs 85 kilometers minder per week ten opzichte van de snelweg!

Afstand Culemborg Houten

“Rij niet rond, neem de pont!”

2. Snellere route

De route richting Houten en Utrecht is niet alleen korter, maar is ook nog eens sneller dan de verbinding over de snelweg. Zeker tijdens de ochtend- en avondspits kan een flinke tijdswinst gerealiseerd worden. In deze periodes wordt er met dubbele bezetting gevaren om iedereen zo snel mogelijk over te zetten, met minimaal 6 overtochten (heen en weer) per uur. Daarnaast kunnen tijdens de spits flinke files vermeden worden op de vaste knelpunten op de A2 bij Culemborg en A27 bij Hagestein (knooppunt Everdingen) en Houten, zoals te zien valt in onderstaande overzicht van de ANWB file top 10 2017.

ANWB File top10

3. Fantasisch mooie route

Naast de praktische voordelen is en blijft het natuurlijk ook een ontzettend mooie route. Al is het om even te onthaasten na het werk of als tussenstop tijdens een fietstocht op een mooie zomerdag, het landschap en rivier zijn altijd in beweging. Niet één dag is het zelfde en er zijn altijd weer nieuwe dingen te zien. Veel mensen maken alleen al daarom regelmatig gebruik van het veer.